Bahan2 yang diperlukan untuk memerap 1/4 kg daging.
- 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
- 2 sudu besar SOS BLACKPEPPER (Sarawak)
- 2 Sudu besar kicap pekat
- 1 sudu kecil kicap cair
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu kecil perahan air lemon
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam
- 1sudu kecil gula
- secubit perasa
- sehelai daun limau purut
- Daging dihiris lebar, ketebalan dalam 1 inci sudah cukup- orang kata daging ble potong nipis terasa lagi manis.. nyummy..
- masukkan kesemua bahan ke dalam satu mangkuk, gaulkan sehingga sebati dengan daging
- perapkan ke dalam peti ais lebih kurang 15 minit atau lebih. Terpulang takat keserapan daging tersebut. nak rasa hasil gaulan tadi pun boleh.. mana yang terkurang tambah la..
- Bakar daging dengan sentiasa kipas bara yer untuk bagi kesan bakar sama rata (Penatlah Tangan Korang, kn pakai kipas lektrik ler hihi)
- Boleh titikkan Serai dan gune serai tersebut untuk renjis2 sket masa bakar daging tu.. wangi sket bau..
SELAMAT MENCUBA!!
2 comments:
nice daging bakar.. bila nak dtg wat lagi hehe
bile kiter jumpa lagi, then leh pi bbq same2.. hoho.. i miz u a lot
Post a Comment