topbella

...................................EllopS.......


Welcome to CoretCahaya, Coretan Kehidupanku...

I juz want to share some thoughts, experiences, great memories and muCh moRe.... :)

Wednesday, March 9, 2011

Resepi Kek Coklat Moist

Kek Coklat Kukus yang disira dengan Coklat masakan (Topping la tu)

Ingat x pasal Kek Choc Moist yang cahaya wat utk encik tunang yang tersayang?? cahaya nak kongsi resepi ni tapi xlah nak kata hebat sangat coz ape yg cahaya wat selama ni pun bese2 jer.. juz for Fun n Njoy2.. mgkin resepi ni ramai yang da tau.. still want to share it with u all

Kepada my fren Cik HafiZah Jamil ini yer resepinyer... tapi i wat kukusnyer ehhhe.. watlah sampai jemu k..
Resepi kek Coklat Kukus (da sure r Lembab kan heheh)
Sukatan gune cawan yer(klau pakai mug xtau ler hehehe)
  1. Bahan2 bancuhan coklat ni( :P) dimasak sampai naik kilat yer, padamkan api n asingkan.. kira sejuk kan la sket
  • Minyak masak 1
  • Susu Cair 2
  • Koko 3/4
  • Susu Pekat 3/4
2. Bahan2 ni plak diayak
  • Tepung gandum 1 1/2
  • Baking powder 1 tsp
  • Bikarbonat 1 tsp
3. Bahan2 lain:
  • Telur 3 bj
  • Esen vanila 1 tsp
Cara2nyer:

  1. Pukul Telur sehingga kembang,masukkan esen vanila n pukul sket lg.
  2. Masukkan Coklat yang telah dimasak tadi ke dalam mangkuk adunan berisi telur yg telah dipukul td n menggunakan mixer, pukul lg sampai sebati
  3. kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit..
  4. setelah bahan2 sudah sebati, tuangkan ke dalam bekas( da sapu kelililng dengan minyak msk/ mentega) and tutup dengan aluminium foil
  5. Then kukus dalam 1 jam 45 minit.
  6. Decor dengan curahkan coklat masakan as topping or boleh guna decor dengan buttercream mcm kek biasa.

Pengalaman cahaya/ Tips kut :P

  • Masa nak masak coklat tu,Pastikan api periuk tak terlalu besar, nanti die mengganas ahaha.. tapi seyes, gune api slow, then kacau je sampai dapat kilat,
  • jangan masak terlalu lama, if x, nanti coklat jadi likat n kek boleh merekah masa nak terbalikkan dari bekas- nak kuarkn dr bekas ler
  • Selepas satu jam kukus, amek lidi or anything halus lagi elok( xnak rosakkan texture kek), cucuk kek, if melekit lagi means belum masak. dari situ boleh agak berapa lama lagi nk masak.
  • PERCAYA atau x!! boleh wat as CUPCAKES, cuma mungkin cup tu ade kesan mnyak sket.tapi if sebagai makan2 petang mg BEST..

TRY THIS, tak rugi mencuba k.. duit jelah kena kua heheh... ape yg salah tu harap dimaafkan.. bukan profesional dlm bidang ni.. cuma konsi pengalaman..


Ada yang try gne respi lain wat kek choc n muffin tp xmenjadi.. die jd keras walau rs sedap jg..macam gmbar kat atas tu.. yang kilat2 tu keras sket.. tp yg ni ble cahaya letak dalam bekas yang sama, jadi kiut sangat macam bebola dalm bekas biskut raya tu.. huhu.. gamabr je xdan nak amek.. abes.. ade hantar kat Rumah tunang masa pi Perak.. tapi mg Luper r nk Snap.. beselah yg elok tu je lupa haha...



See u again in d next Post...

0 comments:

My Photo
cAhaYa
Melaka, Malaysia
Cahaya ada Impian,Harapan,Pendirian,& juga cinta yang menghiasi hidup.Jadilah yg terindah dalam hidupku
View my complete profile