Aduh... teringin lagi ni... manelak nak cari pembakar huhu.. oven boleh?? hehehe
Bahan2 yang diperlukan untuk memerap 1/4 kg daging.
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
2 sudu besar SOS BLACKPEPPER (Sarawak)
2 Sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil perahan air lemon
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1sudu kecil gula
secubit perasa
sehelai daun limau purut
Cara membuatnya:
Daging dihiris lebar, ketebalan dalam 1 inci sudah cukup-orang kata daging ble potong nipis terasa lagi manis.. nyummy..
masukkan kesemua bahan ke dalam satu mangkuk, gaulkan sehingga sebati dengan daging
perapkan ke dalam peti ais lebih kurang 15 minit atau lebih. Terpulang takat keserapan daging tersebut. nak rasa hasil gaulan tadi pun boleh.. mana yang terkurang tambah la..
Bakar daging dengan sentiasa kipas bara yer untuk bagi kesan bakar sama rata (Penatlah Tangan Korang, kn pakai kipas lektrik ler hihi)
Boleh titikkan Serai dan gune serai tersebut untuk renjis2 sket masa bakar daging tu.. wangi sket bau..
Kek Coklat Kukus yang disira dengan Coklat masakan (Topping la tu)
Ingat x pasal Kek Choc Moist yang cahaya wat utk encik tunang yang tersayang?? cahaya nak kongsi resepi ni tapi xlah nak kata hebat sangat coz ape yg cahaya wat selama ni pun bese2 jer.. juz for Fun n Njoy2.. mgkin resepi ni ramai yang da tau.. still want to share it with u all
Kepada my fren Cik HafiZah Jamil ini yer resepinyer... tapi i wat kukusnyer ehhhe.. watlah sampai jemu k..
Resepi kek Coklat Kukus (da sure r Lembab kan heheh) Sukatan gune cawan yer(klau pakai mug xtau ler hehehe)
Bahan2 bancuhan coklat ni( :P) dimasak sampai naik kilat yer, padamkan api n asingkan.. kira sejuk kan la sket
Minyak masak 1
Susu Cair 2
Koko 3/4
Susu Pekat 3/4
2. Bahan2 ni plak diayak
Tepung gandum 1 1/2
Baking powder 1 tsp
Bikarbonat 1 tsp
3. Bahan2 lain:
Telur 3 bj
Esen vanila 1 tsp
Cara2nyer:
Pukul Telur sehingga kembang,masukkan esen vanila n pukul sket lg.
Masukkan Coklat yang telah dimasak tadi ke dalam mangkuk adunan berisi telur yg telah dipukul td n menggunakan mixer, pukul lg sampai sebati
kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit..
setelah bahan2 sudah sebati, tuangkan ke dalam bekas( da sapu kelililng dengan minyak msk/ mentega) and tutup dengan aluminium foil
Then kukus dalam 1 jam 45 minit.
Decor dengan curahkan coklat masakan as topping or boleh guna decor dengan buttercream mcm kek biasa.
Pengalaman cahaya/ Tips kut :P
Masa nak masak coklat tu,Pastikan api periuk tak terlalu besar, nanti die mengganas ahaha.. tapi seyes, gune api slow, then kacau je sampai dapat kilat,
jangan masak terlalu lama, if x, nanti coklat jadi likat n kek boleh merekah masa nak terbalikkan dari bekas- nak kuarkn dr bekas ler
Selepas satu jam kukus, amek lidi or anything halus lagi elok( xnak rosakkan texture kek), cucuk kek, if melekit lagi means belum masak. dari situ boleh agak berapa lama lagi nk masak.
PERCAYA atau x!! boleh wat as CUPCAKES, cuma mungkin cup tu ade kesan mnyak sket.tapi if sebagai makan2 petang mg BEST..
TRY THIS, tak rugi mencuba k.. duit jelah kena kua heheh... ape yg salah tu harap dimaafkan.. bukan profesional dlm bidang ni.. cuma konsi pengalaman..
Ada yang try gne respi lain wat kek choc n muffin tp xmenjadi.. die jd keras walau rs sedap jg..macam gmbar kat atas tu.. yang kilat2 tu keras sket.. tp yg ni ble cahaya letak dalam bekas yang sama, jadi kiut sangat macam bebola dalm bekas biskut raya tu.. huhu.. gamabr je xdan nak amek.. abes.. ade hantar kat Rumah tunang masa pi Perak.. tapi mg Luper r nk Snap.. beselah yg elok tu je lupa haha...